Pijn, klachten of blessures

Inhoud

 

 het verband tussen de uitredende spinale zenuwbanen en symptoomgebieden waar klachten zich kunnen mainfesteren

 

 

Pijn en klachten of blessures

 

Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is. Het goede nieuws is dat je lichaam functioneert. Het slechte nieuws is dat wij die pijn niet willen. Vandaar dat we pijnsignalen negeren (zolang mogelijk - het zal wel weer overgaan), ontkennen, bagetelliseren (het valt wel mee), slimme bypasses ontwikkelen of we gaan naar de dokter en die moet ons een pil geven zodat het overgaat. Daarom hebben we vaak geen flauw idee wat 'pijn' ons te melden heeft. Pas als de klachten heel serieus zijn krijgen ze de aandacht die noodzakelijk is. Heel vaak is het dan heel laat.

In de Tai Chi en Qigong lessen leer je wat pijnklachten je willen vertellen, zodat je je eigen verantwoording kunt nemen voor je gezond functioneren. En mocht je al blessures hebben dan kunnen Tai Chi en Qigong oefeningen je enorm ondersteunen bij het herstelproces.Verminder je rugklachten door Tai Chi en Qigong

Rugklachten (en nekklachten) zijn meestal een gevolg van langdurige slechte houding. Elke gedeelte van de wervelkolom kent zijn eigen kenmerkende rugklachten. Rugklachten in de onderrug hebben hebben vaak te maken met een te hoge spanning in het onderste gedeelte van de wervelkolom. Die spanning kan worden veroorzaakt door een slechte sta- of zithouding of door (werk) stress. In mijn lessen krijg je oefeningen en handvatten om deze rugklachten gericht aan te pakken. Bewustwording van hoe je deze rugklachten zelf veroorzaakt is een belangrijke stap om de bij de rugklachten horende ongemakken te verminderen of zelfs voorgoed op te lossen. Het leren hanteren van stress is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Rugklachten in de bovenrug hebben o.a. te maken met een langdurige verkeerde houding als je vaak achter de computer of in de auto zit of als je erg lang bent. Of als je je emoties daarin vastzet, of als je vaker wat te veel op je schouders neemt dan goed voor je is. In de Tai Chi en Qigong lessen wordt je bewuster van hoe je zelf die rugklachten in de hand werkt en wat je eraan kunt doen of beter nog hoe je rugklachten kunt voorkomen.

De oorsprong van de meeste rugklachten ligt tussen de wervels in, bij de tussenwervels, die door langdurige druk in de loop van de jaren wat van de bufferkracht, spankracht verliezen. Per tussenwervelschijf verplaats je ± 3,2 liter vloeistof per dag. Afvalstoffen worden eruit geperst, voedingsstoffen voor het ruggenmerg en de spinale zenuwen worden opgezogen. Als de veerkracht minder wordt wordt er te weinig afvalvloeistof afgevoerd en er komt te weinig voeding binnen. Na bijvoorbeeld een jaar of 10 heeft de afval zich opgehoopt en is er een schromelijk te kort aan essentiële voedingselementen. Het is vragen om moeilijkheden, om rugklachten.

Als de tussenwervelschijf wat van zijn flexibiliteit kwijt is krijgt de daardoorheen lopende spinale zenuw het ook wat moeilijker om het elektrische (zuur-base) signaal te transporten. Niet alle signalen worden ontvangen en niet alle signalen worden uitgestuurd. De noodzakelijke communicatie wordt minder. En behalve rugklachten kan je ook andere problemen verkrijgen doordat de zenuwbanen niet naar behoren functioneren.

In de Tai Chi en Qigong lessen ligt de nadruk op het herstellen (vergroten) van de noodzakelijke ruimte voor de tussenwervelschijven, zodat hun veerkracht zich optimaliseert en de functioneringsruimte voor de spinale zenuwbanen weer volledig wordt  hersteld. Je rugklachten verminderen en je ontwikkelt een krachtige ontspannen rug. Dat is de ervaring van veel mensen die deze lessen hebben gevolgd.

meer informatie over Tai Chi en Qigong

Niets in deze tekst is bedoeld ter vervanging van medisch advies of behandeling. De naar voren gebrachte inzichten zijn ter ondersteuning voor gezonder leven, niet ter vervanging van de reguliere medische gezondheidszorg. Als er gezondheidsproblemen zijn dien je altijd doktersadvies in te winnen.

nekklachten
Verminder je nekklachten door Tai Chi en Qigong


Nekklachten (en rugklachten) zijn meestal een gevolg van langdurige slechte houding. De nekwervels vormen het bovenste gedeelte van de wervelkolom en kenmerken zich door een onderlinge grote bewegelijkheid. Door de landurige verkeerde houding van het hoofd, die bij iedereen op zeer jonge leeftijd al ontstaat, verkorten diverse banden rondom de nekwervels, daardoor worden de wervels meer en meer naar elkaar toe getrokken en ontstaan er (chronische) nekklachten.

De toch al dunnere tussenwervels verliezen in de loop van de jaren een aanzienlijk gedeelte van hun flexibiliteit. De bovenste twee wervels hebben geen tussenwervelschijf (atlas en draaier). Als deze te veel, te vaak op elkaar worden getrokken dan ontstaat er slijtage, hetgeen zeer pijnlijk is, alleen al vanwege de spinale zenuwbaan die daar tussenin loopt.

In de Tai Chi en Qigong lessen leer je de tussenruimtes van de wervels te herstellen door middel van ‘verlenging’. Mocht je toevallig al versleten wervels hebben, als ze elkaar niet raken heb je er geen last van. Whiplashes zijn een ‘pain in the neck’ evenals arthritis in de nekwervels. Met name de chronische verkortingen van de nekbanden leiden vaak jarenlang tot verstoringen zonder uitzicht op herstel.

Door het leren ontspannen van de nekspieren en het verlengen van de hals zullen de nekklachten aanzienlijk verminderen. Versleten wervels zullen niet aangroeien, maar als je ervoor kunt zorgen dat ze elkaar niet raken zul je aanzienlijk minder nekklachten hebben.

In de Tai Chi en Qigong lessen heeft het vergroten van de ruimte voor de tussenwervels prioriteit. Ontspanning, verlenging, richting en focus zijn daarbij de ondersteunende gereedschappen, die je middels diverse simpele oefeningen leert beheersen, zodat je zelf de gevolgen van de nekklachten kunt minimaliseren of misschien zelfs opheffen. Zoals zovelen voor jou

Kortom er is hoop…..


meer informatie over Tai Chi en Qigong

Niets in deze tekst is bedoeld ter vervanging van medisch advies of behandeling. De naar voren gebrachte inzichten zijn ter ondersteuning voor gezonder leven, niet ter vervanging van de reguliere medische gezondheidszorg. Als er gezondheidsproblemen zijn dien je altijd doktersadvies in te winnen.Regelmatig zijn er Tai Chi & Qigong themaworkshops. Tijdens deze workshops wordt de aandacht gevestigd op een specifiek aspect van je lichaam en mogelijke klachten die zich daar voordoen.

Opgave en informatie:
Robbert Mahler 06 262 50 843 of helderbeeld@ontwerp.com

meer informatie over Tai Chi en Qigong